Is jouw kindje al watervrij?

12-07-2022

Ieder jaar is het weer een feest. In mei, juni komt het mooie weer er aan. De zwembanden en het bootje worden weer opgeblazen en plonzen maar! Voor de meeste kinderen is dat het einde, maar voor enkele is dat niet zo vanzelfsprekend. Sommige kijken de kat uit de boom en wagen zich voorzichtig via het trapje in het zwembad. Het komt weleens voor dat een kindje het water helemaal niet in wil en een scène maakt. Helemaal niet erg voor ons zwemdocenten, maar soms frustrerend als ouder. Natuurlijk kan je een dergelijke situatie nooit uitsluiten. Wel kan je alvast wat stappen zitten om de kans op drama te beperken. 

Samen werken aan watervrij worden

Wij hebben wat tips om uw kind te begeleiden tijdens de eerste fase van de zwemlessen.

1. Laat uw kind eerst spelenderwijs aan het water wennen. Dit kunt u doen door:
  • In het water met een bal te spelen
  • Als een kikker (springend) naar de overkant te gaan
  • Uw kind te laten spetteren in het water 

2. Als u ziet dat uw kind het leuk heeft, laat uw kind dan steeds meer onder water gaan. Voorbeelden van opdrachten zijn:

  • Belletjes blazen in het water
  • Afwisselend het linker en het rechter oor in het water leggen
  • Allebei de oren in het water leggen
  • Tot de neus in het water zakken

Push uw kind niet en maak kleine stapjes. Voor ons is het heel normaal om onder water te gaan, maar voor kinderen is dit een geheel nieuw gevoel.

3. Als uw kind de stappen in tip 2 beheerst, laat u uw kind het hele gezicht in het water doen, met het hoofd naar beneden gebogen (naar de bodem kijken). Het is heel belangrijk dat uw kind de ogen open houdt onder water, dus laat uw kind bijvoorbeeld onder water het aantal vingers dat u opsteekt tellen.

4. Leer uw kind spelenderwijs om helemaal onder water te gaan, bijvoorbeeld door te proberen samen op de bodem te gaan zitten.

5. Laat uw kind van de kant af springen en van de glijbaan gaan, hierdoor zal hij/zij vanzelf onder water gaan en aan het gevoel wennen.

Ga er niet vanuit dat de bovenstaande stappen in een paar uurtjes genomen zijn, hier gaat echt wel een flink aantal uren in zitten. Wissel de opdrachten af met spelletjes of liedjes zingen (zoals schipper mag ik overvaren). Het heeft absoluut geen zin om uw kind te pushen om meer te doen dan waar hij/zij aan toe is! Dit zal alleen maar negatieve effecten hebben. Met lol bereikt u het meest bij uw kind.