Safety first!

06-10-2022

Zwemhulpmiddelen: van zwemvleugels tot reddingsvest

Er zijn heel veel zwemhulpmiddelen die ervoor zorgen dat het hoofdje van je kind boven water blijft. Maar welke zijn het meest geschikt voor een baby of een peuter? In dit blog leggen we uit wat je over zwemhulpmiddelen moet weten om jouw kindje veilig in het water te laten spelen of zwemmen.

Wennen aan water: het zwemzitje en de zwemkraag

Speciaal voor baby's zijn het zwemzitje en de zwemkraag uitgevonden. Een zwemzitje is een opblaasbare band met een plastic zitje, waarin jouw kind kan zitten. Een zwemband is een opblaasbare ring die om het nekje van je baby zit. Met deze zwemkraag kan jouw baby vrij rondspetteren in bad of in het zwembad en blijft het hoofdje boven water.
Echt veilig zijn het zwemzitje en de zwemkraag niet. Het is daarom belangrijk dat je altijd bij je kind blijft als je ze gebruikt. Loop dus nooit weg bij je kindje, ook niet om even snel iets te pakken. Bij een zwemzitje moet je ook opletten dat het zitje niet kantelt als je ertegen duwt. Ga je een zwemzitje of zwemkraag gebruiken? Controleer iedere keer de sluiting en de naden. Volg de instructies in de gebruiksaanwijzing.

Veilige keuze: zwemvleugels of zwembandjes

Kan je kind nog niet zwemmen en ga je samen naar een zwembad of meertje? Doe dan altijd zwemvleugels of zwembandjes om. Dit zijn opblaasbare of schuimrubberen bandjes die om de armen van je kind zitten. De vleugels zitten hoog op het lichaam en zorgen ervoor dat je kind blijft drijven en dat het hoofd boven water blijft.
Zwemvleugels zijn een hulpmiddel om te blijven drijven. Zwemvleugels zijn dus geen reddingsmiddel zoals een reddingsvest. Daarom is het belangrijk dat je altijd bij je kind blijft als het zwemvleugels aan heeft.

Let op!

Gebruik geen zwemvleugels in zee als de wind naar de zee waait, of in open water met stroming of harde wind. Dan kan je kind afdrijven.

Gebruik opblaasbare zwemvleugeltjes met twee of meer luchtkamers

Zwemvleugels met twee of meer luchtkamers zijn het veiligst. Als één luchtkamer lek raakt, blijft je kind toch drijven. Elke luchtkamer heeft een eigen veiligheidsventiel. Deze ventielen zorgen ervoor dat de lucht niet meteen ontsnapt als een ventiel opengaat. Doe de vleugels om de bovenarmen van je kind, dicht bij de oksels en blaas ze vervolgens op. Zorg dat de ventielen goed ingedrukt en gesloten zijn.

Doe af en toe de zwemvleugels af terwijl je je kind in het water vasthoudt. Het is belangrijk dat kinderen ook voelen hoe het is om in het water te drijven en bewegen zonder zwemvleugels. Als je kind daarna in het water valt zonder zwemvleugels, is de kans kleiner dat je kind in paniek raakt.

Leren zwemmen met drijfpakjes

Kan je kind nog niet zwemmen? Dan kun je een drijfpakje kopen: een zwempakje met drijvers op de rug, op de borst en om de kraag. Een drijfpakje zorgt ervoor dat je kind plat in het water komt te liggen. Dat is handig om te leren zwemmen. Een belangrijk voordeel is dat jonge kinderen het pakje niet kunnen uittrekken. Een ander voordeel is dat het pakje niet lek of leeg kan raken.

Drijfpakjes zijn ook geschikt voor kinderen die nog te jong zijn om te zwemmen. Kinderen die nog niet kunnen zwemmen, kunnen in een drijfpakje met hun benen trappelen. Ze komen dan rechtop in het water te hangen. Kan je kind nog niet trappelen? Dan adviseren we om zwemvleugels te gebruiken. 

Let op!

Een drijfpakje is geen reddingsmiddel. Blijf dus in de buurt van je kind.


Waar let je op als je een drijfpakje of zwempakje koopt?

  • Voor welke leeftijd is het pakje bedoeld?
  • Voor welk gewicht is het pakje bedoeld?
  • Heeft het pakje een kraag met drijver?
  • Blijven de drijvers goed op hun plek?

Leren zwemmen: de zwemkurk

Tijdens zwemles hebben kinderen vaak een zwemkurk om. Dit zijn drijvers van schuim of plastic, die ze als een riem om hun heupen dragen. Voor zwemles zijn ze prima geschikt. Buiten de zwemles is het veiliger om zwemvleugels te gebruiken. Zwemvleugels zitten hoger op het lichaam, zodat het hoofd van je kind makkelijker boven water blijft.

Om te spelen: de opblaasbare zwemband

Een opblaasbare zwemband is speelgoed en geen zwemhulpmiddel! Je kind kan namelijk makkelijk uit een zwemband glippen. Of als een zwemband te strak zit, kan je kind erin blijven hangen en niet meer rechtop komen. Kan je kind nog niet goed zwemmen? Gebruik de zwemband dan altijd in combinatie met zwemvleugels.

Hulpmiddel tegen verdrinking: reddingsvesten

Een reddingsvest is een drijvend vest met een kraag om de nek. Met een reddingsvest voorkom je dat je kind verdrinkt als het in het water valt. Een reddingsvest zorgt er dan voor dat je kind veilig op de rug draait, zodat mond en neus boven water blijven. Zelfs een bewusteloos persoon kan er niet mee verdrinken. Je kunt al reddingsvesten kopen voor kleine baby's van 2 tot 3 maanden. 

Er zijn dus genoeg middelen om veilig met je kindje in het water te gaan. Heel veel zwemplezier!