Het belang van het complete zwem ABC
"Na het A-diploma wil ze graag stoppen met zwemles". Een opmerking die we stiekem toch vaker horen dan we zouden willen. Maar wist je dat je pas na het volledige zwem-ABC de beste basis hebt om veilig in grote (subtropische) zwembaden te kunnen zwemmen? We zullen even uitleggen hoe dat precies zit.
Een waterland
Nederland is een echt waterland. Niet alleen ligt een groot deel van Nederland onder de zeespiegel, ook hebben we veel meren, kanalen en sloten in ons land. En laten we vooral ook de zee niet vergeten. Met zoveel water om ons heen, is het natuurlijk ontzettend belangrijk dat we allemaal weten wat we moeten doen als we bijvoorbeeld onverwachts in het water vallen. Dit (en nog veel meer) leren we tijdens de zwemles, want door tijdens de zwemlessen onder andere te oefenen met het zwemmen met kleren aan, raken we gewend aan de extra weerstand die het met zich meebrengt.
Zwemdiploma A
Bij diploma A leren kinderen de basis van het zwemmen. Ze leren zich vertrouwd te voelen in het water en hoe ze zichzelf in en onder water kunnen oriënteren. Daarnaast leren ze, hoe ze na bijvoorbeeld een onverwachte val in het water, naar de kant kunnen zwemmen en uit het water kunnen klimmen. Tot slot worden de vier basiszwemslagen (schoolslag, rugslag, borstcrawl, rugcrawl) aangeleerd. Het gaat hierbij dan echt om de basis, en over een nog relatief korte afstand.
Eigenlijk kan je het zo bekijken, na diploma A is je kindje in staat om te zwemmen in een zwembad zonder al teveel afleiding. Dus geen glijbanen, stroomversnellingen en dat soort dingen. Je kindje kan zichzelf redden in het water, maar is nog niet vaardig genoeg om lange afstanden te zwemmen of om met onvoorspelbare situaties om te gaan.
Wat is het verschil tussen diploma A en B?
Bij diploma B gaan we wat er bij het A diploma is geleerd, verdiepen. De zwemafstanden worden groter en dus gaan we het uithoudingsvermogen trainen. Daarnaast verfijnen we de aangeleerde zwemtechnieken. Na diploma B kan je kindje dus echt al wel meer dan wanneer alleen diploma A is behaald. Denk dan aan vollere zwembaden met glijbanen bijvoorbeeld.
Is zwemdiploma C nodig?
Is het C diploma dan wel echt nodig? Jazeker! Pas nadat een kind het C diploma heeft gehaald, is het eigenlijk zwemvaardig genoeg om in recreatieplassen of grote (drukke) zwembaden te kunnen zwemmen. Doordat ze bij diploma C met nog een extra jas aan moeten zwemmen, worden ze nog sterker in het water. Het uithoudingsvermogen wordt getraind en daardoor kunnen kinderen met een C diploma langere afstanden zwemmen dan de kinderen met alleen diploma A en/of B. Daarnaast kunnen ze zich beter oriënteren onder water, wat dan weer erg fijn is in zwembaden met veel grote glijbanen, golven en een stroomversnelling.
Voor de veiligheid van je kindje, adviseren wij dan ook altijd om het volledige zwem ABC te doorlopen. Op die manier weet je zeker dat jouw kindje extra vertrouwd is met verschillende soorten water en zich in allerlei onvoorspelbare situaties weet te redden.Blijf zwemmen!
En tot slot willen we toch nog even benoemen dat het, net zoals met het behalen van een autorijbewijs, superbelangrijk is om juist ook na het behalen van de zwemdiploma's, regelmatig te blijven zwemmen. Dit om vertrouwd te blijven met het water en natuurlijk om de geleerde vaardigheden niet te verleren. En omdat het gewoon hartstikke leuk is om samen te zwemmen! 😊 Wij wensen je veel zwemplezier toe!